Türkçe
Blog Paylaşımlarına Dön

BMW araçlarda Chiptuning uygulaması nasıl yapılır?

BMW araçlarda Chiptuning uygulaması nasıl yapılır?

BMW araçlarda Chiptuning uygulaması nasıl yapılır?

ChipTuning işlemi araçtaki orijinal chip’in sökülüp onun yerine başka bir chip’in takılması yada en yalın hali ile anlatmak gerekir ise motor beynindeki yazılımın chiptuning işi için üretilmiş cihazlar ile okunup uzman ekiplerin de yazılımı değiştirip motor beynine kayıt edilmiş olan motor çalışma parametrelerinin optimizasyon ve en baştan kalibrasyonunu yapıp, düzenlenen araç yazılımının yeniden motor beynine yazdırılmasına denir.

Chiptuning işlemleri araçların ihtiyaçları yada kullanıcıların istekleri doğrultusunda araçta performans - tork artışı, yakıt tüketimlerinin azaltılması, dpf ve egr çözümleri, adblue çözümleri, hız limiti kaldırma gibi birçok işlemi kapsamaktadır.

Günümüzde araç beyni olarak tanımladığımız ECU neredeyse tüm araçlarda bulunuyor.

Elektronik kontrol ünitesi, aracın farklı noktalarında yer alan sensörlerden gelen tüm verileri yani yakıt sıcaklığı, motorun devri, yağ, motor, turbo basıncı vb. yazılım içeriğine yüklenen algoritmalara göre işler. İşlenen bu veriler doğrultusunda çıkan sonuçlar neticesinde aracın gerek duyulan bölümlerine uygun komutları gönderilir.

Bu durum sonrasında aracın sağlıklı ve verimli olarak çalışması da sağlanmış olur.

BMW araçlarda Chiptuning işlemi ile ECU içerisinde yer alan ve aracın motoruna komutlar göndererek yazılımı gerçekleştiren, chiptuning işlemi için üretilmiş olan cihazlar sayesinde okunup gerekli görülen işlemleri yaptıktan sonra yazılım geri yüklenmektedir.

Bahsedilen bu yazılım değişikliklerini yapabilmesi için piyasada çok fazla yazılım ve program bulunuyor.

Tabii piyasada crack yazılım dediğimiz yazılımlarda mevcut. Yazılımın orijinal olması gerektiği konusuna da dikkat edilmesi gerekiyor.

Aksi takdirde yanlış programlanma sonucunda araçlar yeniden çalışmayabilir. Araçlara yapılan chiptuning işlemlerini gerçekleştirecek olan kişinide işinde uzman olması da çok önemlidir.

Chiptuning zararları için söylenebilecek tek neden araçların çalışmaması olabilir. Ayrıca bu işlem esnasında araca yanlış bir işlem yapılır ise araç normalde tükettiği yakıttan daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olacaktır. Buda maddi bir kayıp olacaktır. 

Chiptuning yararları da oldukça fazladır. İşlem sonucunda araçta meydana gelen performans artışı, araçta yer alan devir kesiciye müdahale edilerek devir fark edilebilmektedir.

Her araca tabi ki bu işlem uygulanmıyor. Aracın motor ve elektrik sistemleri kontrol edilebiliyor ise o araca chiptuning işlemi kolaylıkla uygulanabilmektedir. 

Chiptuning işlemi araç beyni olan tüm araçlarda yapılabilmektedir bunu belirtmiştik. Otomobiller, Kamyon, Otobüs, Traktör, Kamyonet, İş makinası gibi araçlara chiptuning işlemi uygulanabilmektedir.

Yorumlar
Yorum Yaz Yorum Formunu Kapat