Hava Yastığı Beyin Tamiri
Otomobil içindeki sürücü ve yolcuların bir kaza anında korunması amacıyla geliştirilen ”Airbag” veya ”SRS (Suplementary Restraint System)”, Türkçe diline ”hava yastığı” olarak geçmiştir.
Çarpışma esnasında içerisine, hava yada gaz dolarak şişen, sürücü ve yolcuları çarpmalardan korumayı amaç edinen bir sistemdir. 1950 -1955‘li yıllarda hava yastığı için patent çalışmaları olmuş fakat kullanılan yöntemler ve hava yastığını şişirecek sistemler hakkında yoğun tartışmalar yaşanmıştır.
Hava yastığı nedir ve beyin tamiri nasıl yapılır konularına değinelim.
Uzun süreden beri kullanılan ön hava yastıklarına ek olarak artık kafa ve gövdeyi yandan çarpmalara karşı koruyan yan hava yastıkları da yaygınlaşmıştır.
Hava yastığı, bir çarpışma sırasında, ön hava yastıkları için aracın ön kısmına, yan hava yastıkları için de aracın yan kısmına yerleştirilen algılayıcılardan gelen uyarılarla şişerek, çarpışma yönünde yolcuyu karşılar ve yolcunun hareketini yumuşatır.
Emniyet kemeriyle birlikte kullanılmaları halinde maksimum koruma sağlayan hava yastıkları, çarpışma sırasında, çok kısa bir süre içinde otomatik olarak devreye girer.
Kontrolü sağlayan airbag beyni kaza bilgilerini kendi içinde bulunan microchipe kaydeder ve bundan sonra beyin artık kullanılmaz hale gelir.
İşte bu gibi durumlarda bize düşen görev airbag beyninin içindeki kaza bilgilerini silmek ve tekrar baştan programlamaktır.
Hava yastığı şiştikten kısa bir süre sonra söner. Çarpışmadan sonra aracın hareketinin devam edebileceği ve bu nedenle özellikle de sürücünün etrafını görmesinin ve direksiyonu kontrol edebilmesinin gerektiği belirlenmiştir.
Hava yastığı ancak belli bir hızın üzerindeki çarpışmalarda devreye girmek üzere programlanmıştır. Örneğin 10 km/s hızla gerçekleşen bir çarpışmada airbag devreye girmez.
Çünkü bu hızlardaki kazalarda ağır çarpışmalar söz konusu değildir ve airbagın açılması gereksizdir. Genel olarak, emniyet kemeri kullanımının daha düşük olduğu A.B.D.’de hava yastıkları daha erken devreye girmek üzere ayarlanmaktadır (15-20 km/s). Avrupa’da ise emniyet kemeri kullanımı daha yaygındır ve bu nedenle hava yastıkları daha geç devreye girmek üzere programlanmıştır (20-25 km/s). Bu şekilde hava yastığının gereksiz şişmesi engellenerek masraflar önlenmiş olur.
Emniyet kemeri mi yoksa hava yastığı mı daha fazla koruma sağlıyor gibi bir sorunun cevabı, en iyisi her ikisini de kullanmak olacaktır.
Eğer ille de birini seçmek gerekirse, emniyet kemerinin tek başına hava yastığından daha fazla koruma sağladığını belirtmek lazımdır.
Çünkü (ön) hava yastığı sadece önden çarpışmalarda koruma sağlar; emniyet kemeri ise devrilme dahil her türlü kazalarda sürücü ve yolcuları yerinde tutar.
Ayrıca hava yastığı tek bir darbede görev yaparken emniyet kemeri art arda gelebilecek darbelerde yolcuları korur. Hava yastığı emniyet kemerine ek olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle SRS (Suplementary Restraint System) adı verilmektedir.
Airbag Beyin Tamiri Nasıl Yapılır?
Airbag Beyni; aracın kaza esnasında sensörlerden gelen sinyalleri değerlendirerek kaza şiddetine göre araçta bulunan airbag mekanizmasını ateşleyerek ve emniyet kemer mekanizmasını içindeki bilyeler sayesinde emniyet kemerini geri sararak araç içinde bulunan yolcuların hayatını kurtarır.
Airbag beyni sadece aracın darbe aldığı yerdeki sensörlerle iletişim kurarak darbe alınan yere karşılık gelen airbagleri ateşleyen kumanda mekanizmasıdır.
Airbag beyninin diğer bir işlevi ise araçta bulunan airbaglerin kaza esnasında kullanıma hazır olup olmadığını gelişmiş sensörler ile airbag mekanizmasında bulunan elemanlarla iletişim kurarak önceden kontrol eder ve kullanıcıları olası aksaklıklara karşı önceden uyarır.
Bu sebeple kaza esnasında patlayan airbagler elektronik beyin mekanizması tarafından devre dışı bırakılıp tekrar kullanılamayacağını kullanıcıya uyarı ışıkları vasıtasıyla bildirir.
Airbag sensörlerinin aracın marka ve modeline uygun olarak araç airbagleri onarıldıktan sonra, bilgisayar yardımı ile tekrar aktif hale getirilerek garantili bir şekilde çalışması sağlanır.
Bu işlem firmamız tarafından araç üreticilerinin kullandığı orijinal bilgisayarlı sistemle, teknisyenlerimiz tarafından bilinçli bir şekilde yapılır.
AUDİ, BMW, MERCEDES, OPEL, FORD, VW, SEAT, SKODA, VOLVO, HONDA (CIVIC,JAZZ) marka araçların airbag beyinleri, beyin sökülmeden yapılabilmektedir.
Bu sayede beyindeki işlemciler sökülmediğinden lehimleme hatasından doğacak arızalar önlenmiş olmaktadır.
Programlanan hava yastığı beyni, bir sonraki kaza anına kadar tüm işlevlerini yerine getirir.
Sizlerde airbag arızalarınız veya farklı konularda bilgi almak istiyorum diyorsanız;
0850 755 02 30 numaralı telefondan yada web adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.