Türkçe
Blog Paylaşımlarına Dön

Krank Devir Sensörü Nedir ve Arızası Nasıl Anlaşılır?

Krank Devir Sensörü Nedir ve Arızası Nasıl Anlaşılır?

Krank Devir Sensörü Nedir ve Arızası Nasıl Anlaşılır?

Krank devir sensörü arızası araç kullanıcıların başına sıklıkla gelebilen bir arızadır. Genel anlamda krank devir sensörü çalışmazsa araç sağlıklı çalışamayacağından krank devir sensörü arızası önemli bir arızadır.

Krank devir sensörü, motor devrini veya krank milinin açısal pozisyonunu motor kontrol ünitesine bildirir.

1 numaralı pistonun hangi konumda olduğunu motor kontrol ünitesine bildirdiği için krank mili pozisyon sensörü, krank mili konum sensörü veya motor devir sensörü gibi isimlerle anılır.

Krank devir sensörü pistonun pozisyonunu belirlemektedir. Fakat hangi zaman diliminde olduğunu bilemez. Demek istediğimiz piston üst ölü noktaya hareketini sıkıştırma zamanında da yapabilir egzoz zamanında da yapabilir.

Krank devir sensörü sadece pistonun yukarı doğru hareket ettiğini motor kontrol ünitesine ECU ya bildirir. Hangi zamanda olduğunu ise eksantirik konum sensörü bildirmektedir. Dolayısıyla bu iki sensor eş zamanlı ve uyum içinde çalışmaktadır.

Krank sensörü sinyali krank mili üzerinde bulunan dişliden veya volandan almaktadır. Bu durum motora göre farklılık göstermektedir. Aşağıda bahsedilmiş olan sensör çeşitlerini anlatmadan önce krank devir sensörü görevlerini maddeler halinde anlatmak konunun anlaşılması için önem kazanmaktadır.

Krank Devir Sensörü Görevi Nedir?

Krank devir sensörü krank milinin dönmesiyle sinyal üreterek motor kontrol ünitesine sinyal yollar. Motor kontrol ünitesi aldığı bu sinyal ışığında aşağıdaki gibi motorun çalışmasını sağlayacak eylemleri yönetir.

Dizel ve benzinli motorlarda enjeksiyonun yönetilmesinde görev üstlenmektedir. Yakıt enjeksiyon başlangıcı ve yakıt püskürtme süreleri motor kontrol ünitesinin krank devir sensörü ‘nden aldığı bilgiye göre ayarlanır.

Benzinli motorlarda ateşleme zamanlaması ve ateşleme avansının belirlenmesinde kullanılır.

Değişken subap zamanlamasına sahip olan VVT-i veya VTEC gibi motorların sübap açılma zamanlarının ayarlanmasında kullanılır.

Otomatik şanzımanlı araçlarda vites değişimleri devre göre yapılması sebebiyle bu görevi de üstlenir.

Turbo şarj basıncının ayarlanmasında da yardımcı olmaktadır.

Krank Devir Sensörü Çeşitleri

Manyetik Tip Krank Sensörü: Bu sensörün Voltaj beslemesi yoktur, yapısında mıknatıs bulunur ve manyetik alan değişimiyle oluşan voltaj sinyali motor kontrol ünitesi ECU ‘ya iletilir.

Hall Effekt (Hall Etkili) Tip Krank Sensörü: Bu sensörde besleme voltajı vardır, yapısındaki yarı iletken plaka ile (dijital-kare dalga) sinyalleri motor kontrol ünitesi ECU ‘ya iletir.

 Manyetik Tip Krank Konum Sensörü Nasıl Çalışır?

devir-sensörü

Manyetik tip krank devir sensörü ‘nün içerisinde bir sabit mıknatıs ve etrafına sarılmış bobin bulunur. Bu sayede manyetik tip krank devir sensörü, manyetik alan değişimlerinde, voltaj oluşturur.

Sensörün değer okuduğu bir çark şeklinde dişli grubu bulunmaktadır. Bu çarkın üzerinde eksik dişli bulunur ve bu eksik dişli manyetik alanda dalgalanma oluşturur.

Bu dalgalanma krank devir sensöründe voltaj değişimine(sinyal) sebep olur. Sinyal dişlisindeki dişker  krank sensörünün önünden geçtiğinde, sensör pozitif (+) sinyal üretir, boş diş kısmı geçtiğindeyse sensör negatif (-) sinyal üretir.

Dişli çark üzerindeki boşluk krank sensörü sinyalini değiştirir, böylece krank milinin bulunduğu açısal pozisyon ve motor devri algılanmakta ve ECU’ya gönderilmektedir.

Hall Etkili Tip Krank Devir Sensörü Nasıl Çalışır?


Hall efekt krank devir sensörü içersindeki manyetik devre sayesinde dijital  sinyaller oluşturur.

Hall efekt çalışma prensibine göre, üzerinden elektrik akımı geçirilen yarı iletken bir levha, bir manyetik alan tarafından kesilirse, o iletken levhada elektrik voltajı oluşur.

Hall etkili krank mili konum sensöründe, sensörün içerisinde aynı şekilde yarı iletken levha vardır ve motor kontrol ünitesi ECU tarafından voltaj yollanarak beslenir.

Sensörün ucu genellikle volan tarafındaki sinyal diskine bakar. Sinyal diskinin içerisine sabit mıknatıslar N ve S kutupları şeklinde sıralanmıştır. Krank milinin dönmesiyle, krank sensörünün önünden geçen sabit mıknatıslar, sensörün kare dalga voltaj sinyalleri üretilmesini sağlar.

Manyetik sensörde olduğu gibi Hall efeck sensörde de diskteki sabit mıknatıslara bir boşluk bırakılır, bu boşluk referans sinyalini oluşturur.

krank-dişlisi

Krank Mili Konum (Devir)Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Eğer krank devir sensörü arızası mevcut ise ; araç yolda giderken aniden stop edecektir, yada araç stop edip yeniden çalışacak ama göstergedeki devir saati çalışmayacaktır.

Marşa bastığınızda motor çalışmayacaktır veya zor çalışarak belli devirleri geçmeyecektir.

Araca arıza tespit cihazı ile bağlanıp baktığınızda P0335, P0336, P0337, P0338, P0339 arıza kodlarından birisini ya da birkaçını verecektir.
Krank konum sensörü arızalandığında ilk olarak soket bağlantı yerlerine bakılmalıdır. Soketlerde oluşacak korozyon veyahut gevşeme arızaya sebep olmuş olabilir. Bu nedenle soketler kontrol edilmeli ve kablo bağlantılarında hasar olup olmadığına bakılmalıdır.
Krank devir sensörü arızasında, direk olarak sensör arızalıdır diye sensör değiştirilmemeli, sensör değerleri osiloskop yardımıyla incelenmelidir. Ayrıca tesisatta bir kopukluk olup olmadığı da tesisat kontrol cihazı vasıtasıyla kontrol edilmelidir.
Krank devir sensör ve diğer sensör arızası tespit ve tamiri Adana Nitro Mekatronik Garaj’da yapılmaktadır.

Sizlerde Krank Mili hakkında veya farklı konularda bilgi almak istiyorum diyorsanız;

0850 755 02 30 numaralı telefondan yada www.nitrobilisim.com.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yorum Yaz Yorum Formunu Kapat